Rád bych se s vámi podělil o moji domácí zkušenost s výrobou sušeného hovězího masa. Tento nápad jsem dostal při toulkách přírodou, jelikož sušené maso je skvělá potravina na cesty z důvodu své trvanlivosti a obsahu bílkovin. Při správném uskladnění není problém dosáhnout i několikaměsíční trvanlivosti. Pro uskladnění na 4-14 dní stačí papírový sáček. Pro delší uskladnění je vhodný plastový uzavíratelný sáček, což je dobrá varianta právě na cesty – slouží jako ochrana proti vlhkosti, pro delší skladování je dobré přidat absorbér kyslíku. Dále je možné maso zavakuuovat, což prodlužuje jeho trvanlivost až na 3-4 měsíce.

Maso

Sušit se dá spousta druhů mas. Já jsem použil hovězí váleček, a to 1,1kg. Je potřeba vybrat maso s co nejmenším obsahem tuku, jelikož ten se nevysuší.

Příprava masa a krájení

Maso je potřeba očistit od veškerého tuku, šlach a všech různých pojiv a nakrájet na menší kusy. Následně jsem maso vložil na cca 2 hodinky do mrazáku, a to z důvodu následného snadnějšího krájení na plátky.  Poté už to chce jen nejostřejší nůž, co doma najdete a nakrájet maso na plátky široké 3-4 mm. Plátky se snažte nakrájet všechny stejně široké.

Ochucení

Po nakrájení jsem maso vložil do větší mísy a začal přidávat ingredience na ochucení. Ingredience na 1kg masa: Jablečný ocet – 1 velký panák (40ml) Sójová omáčka – 2 velké panáky Hořčice plnotučná – 2 velké lžíce Pepř – polovina lžíce Sůl – polovina lžičky Česnek granulovaný – 1 lžíce Chilli vločky Chipotle – dle chuti a odvážnosti Všechny ingredience jsem s masem řádně promíchal, aby každý kousek masa byl ochucený a následně dal marinovat do lednice do druhého dne.

Sušení

Maso jsem nechal lehce okapat od marinády a začal skládat na plata sušičky. Použil jsem sušičku běžně používanou na sušení ovoce. Tato sušička není úplně ideální k sušení masa z důvodu nerovnoměrného sušení, jelikož vzduch z ní proudí zespodu. To pro mě ovšem nebyla překážka a dalo se to zvládnout i s ní. Po nakladení masa jsem ho nechal sušit na 70 stupňů 2 hodiny a následně dalších 8 hodin na 55 stupňů. Během sušení jsem prohazoval plata, aby se mi maso sušilo rovnoměrně.

Vyhodnocení

Maso chutnalo všem lidem, co měli možnost ochutnat. Převládala chuť pepře a byl příjemně cítit česnek s hořčicí. Příště vyzkouším i jinou variantu dochucení.  Z 1,1 kg masa jsem vyrobil 470 g jerky.   You’ll know you’ve made a good choice from the first time you wear our watchesexpress.co.uk replica rolex watch. We use only premium materials in the production of our watches. Wholesale replica watches uk at affordable prices in our online store. You can use our coupons when you wholesale replica Rolex watches. IWC replica show Swiss luxury replica iwc watch here best cheap price with AAA High quality fake watches.